M-decreet ● Onderwijs ● Duurzame tewerkstelling

Het ABC-model van motivatie heeft al talloze malen benadrukt hoe belangrijk het is om je competent te voelen in je job… Tegelijkertijd zijn er steeds minder onderwijzers en krijgen we deze jobs niet ingevuld. De minister van onderwijs besloot dat we dan maar in de opleiding kunnen snoeien om deze mensen zo snel mogelijk te kunnen inzetten. Stages zo vroeg mogelijk zodat we onze personeelstekorten kunnen wegwerken… En als we dan eens vragen naar wat er in de opleiding aan bod komt over de uitvoering van het M-decreet, dan krijgen we “niets” te horen (van drie verschillende net-afgestudeerden aan een ander instituut).

Dus… hoe gaan we er dan voor zorgen dat we deze mensen gemotiveerd zijn om in deze sector aan de slag te kunnen en dat we ze blijvend inzetbaar in het onderwijs kunnen houden?

Wellicht niet door het inkorten en verarmen van de opleiding.

Wel door hen de tools te geven om zich te bekwamen en dus bekwaam te voelen.

Inzetbaarheid gaat niet enkel over het vinden van een job, maar ook over het behoud ervan. Door te snoeien in de opleiding en zaken te veranderen in de uitvoering zodat dat de rest hierop afgestemd is, zal duurzame inzetbaarheid, helaas, een issue blijven bij doelgroepen als onderwijzers.

Misschien kunnen we eens nadenken over een M-decreet voor onderwijzers? Waarbij de M voor Motivatie staat.

En voor onderwijzers die meer opleidingen hebben gevolgd… een hoger loon?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: