Laten we een kat een kat noemen.

We noemen het geen lock-down, maar mensen mogen niet meer samenkomen en kinderen worden op scholen geweerd. En terecht; we willen de piek van corona afvlakken en vooral onze zorg zoveel mogelijk bewaken en bewaren.

Waarom het niet zal werken

Kinderen wiens beide ouders in de zorg werken worden opgevangen op school, mooi en eens! De zorg is al overbevraagd en staat nóg maar eens extra onder druk. De kinderen van andere gezinnen horen thuis opgevangen te worden en niet door grootouders. Spreekt ook voor zich. Nu zwaaien werkgevers met het bericht dat de scholen niet dicht gaan, dat we als onderwijzend personeel zelf aan de slag moeten blijven en afstandsonderwijs moeten voorzien. Ook mooi en helemaal voorstander van. Mijn virtuele college afgelopen week werkte heel goed, studenten hebben hun eigen presentaties met elkaar gedeeld en ze waren met meer dan 80 aanwezig. Maar nu moeten wij ook onze kinderen thuis opvangen, wat – zeker in het geval van jonge kinderen – echt een hele uitdaging wordt. Niet enkel wil ik dat ze niet net al het geleerde van afgelopen weken vergeten, maar ik wil ook dat ze structuur behouden en hun energie kwijt kunnen. Dus nu denken we met een groepje ouders over home schooling van de leerlingen van onze school. Allemaal in hetzelfde huis wisselend per dag, niet enkel een uitdaging voor ons kunnen (wij zijn daar niet in getraind) maar ook voor onze gezondheid; want dan zet je toch ook maar weer een grote groep samen. Naast de onderwijzers heb je ook nog een heel deel dienstverlening uiteraard. Zij mogen van thuis uit werken, mooi, en eindelijk! Heb je al eens geprobeerd met kinderen in huis te skypen? I have, en kan je bevestigen: er komt van werken niet veel in huis. En dan de productie: sommige werkgevers zwaaien daar ook met “scholen zijn niet gesloten”, je wil je verantwoordelijkheid nemen als ouder en je kind thuis houden. Om verlof voor de komende week te vragen blijkt het te laat én je hebt de 2w van de paasvakantie al moeten nemen want de kampjes zijn geannuleerd. Dus onbetaald verlof, als het al kan en wanneer je dat doet zit je nog steeds met 5w iets organiseren voor je kind. Want je wil niet dat ze in vakantiemodus gaan. Sommige scholen starten afstandsonderwijs op, waarvoor veel dank! En andere scholen (zoals kleuterscholen) uiteraard niet. Meestal waar er 1 kind is, zijn er meerderen; dus een gezin moet een oplossing zoeken voor al deze uitdagingen. Om dan nog maar te zwijgen over de kleine zelfstandige; zag je de oproepen ook om je geld voor theater en restaurantbezoekjes etc te sparen? Wel, dat gaat nu even naar mijn onbetaald verlof. De grote winnaars zijn opnieuw de grote ondernemingen die inderdaad tegen een stootje kunnen en van de overheid justniksmoeten. Verdorie! Neem eens deftige maatregelen! Sluit eens belachelijk milieuonvriendelijke mastodonten en zorg ervoor dat mensen voor hun gezin en familie kunnen instaan. En oh btw, ik kan er niet mee lachen dat ze opvang voor personen met een handicap mijn schoonbroer bij mijn schoonouders laten, en ook daar: mochten wij als arbeidsactieve bevolking beter gefaciliteerd worden, dan zouden we bijvoorbeeld opvang kunnen doen voor hem en onze ouders, de grootouders van mijn kinderen ook hiervan kunnen ontzien. Denk eens na over de concrete situaties die dit oplevert! Hier in onze straat tel ik er al tientallen van gezinnen die nu met de handen in het haar zitten.

Overigens, hoe frappant is het ook niet dat we kinderen thuis laten blijven zonder hier verder over na te denken? Dut zegt zoveel over hoe we naar onderwijs kijken en waarom de kwaliteit van ons onderwijs achteruit gaat. “Vang je kinderen maar thuis op en combineer het met thuiswerk”. Leerkracht zijn wordt zwaar onderschat. Dat is niet zomaar iets wat je erbij neemt. En we kunnen nu niet zomaar 5w geen onderwijs aanbieden, veel kan ontleerd (ontleert? Zie het begint al) geraken of vergeten worden, automatisatie verwelkt etc etc. Soit. Wat zit ik eigenlijk te klagen? Kinderen 5w thuis, ik kan mijn multitasken nog even uitproberen en weer wat ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Geen nood, werkgevers en overheid, wij blijven paraat… maar voor hoe lang?

Wat nu?

Leg maatregelen op voor de industrie. Geef eens een “lick-down” (want mag het geen lock-down noemen) aan de ondernemingen: zorgverlof voor iedereen met kinderen tot 12j en iedereen met zorgtaken voor een oudere. Mantelzorg heet zoiets en bestaat al, enkel nu tijdelijk te verbreden met zorg voor tijdelijk uitgesloten individuen. Dank bij voorbaat. Zo moeilijk was dat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: