Doe jij het eigenlijk zelf wel?

“Je zegt me van mijn huid goed te verzorgen, maar kom, zeg mij eens eerlijk, doe je dat zelf wel?” Vroeg ik aan mijn schoonheidsspecialiste vandaag.

“Ja tuurlijk, het is een deel van mijn leven, gewoon ik kan daar niet voorbij, het is deel van mezelf, ik kan dat niet ‘niet-zien’.” Zei ze… en ze vroeg natuurlijk vanwaar die vraag kwam.

Practice what you preach. Het zegt je vast iets. Ben jij een schoonheidsspecialist(e) die zijn/haar huid goed verzorgt? Ben je een tandarts die zijn/haar tanden goed poetst? Dat lijkt een evidentie…

Deze ochtend bij een controle bij de huisarts met mijn dochter, viel onze (hoog)zwangere huisarts flauw. “Ik heb daar al heel mijn zwangerschap last van.”. Euh ja, en daar blijven we mee werken? Jij bent diegene die wat zei over mijn zelfzorg, remember? Die me thuiszette omdat ik niet lekker in mijn vel zat? En waarom doe je het zelf niet? “Het is makkelijker aan een ander te zeggen dan aan mezelf.” Is dat zo?

Ander voorbeeld: een verpleegkundige die thuis niet anders kan dan zichzelf goed te verzorgen en wondjes tot in het eindeloze opvolgt. Een kok die thuis lekker of gezond kookt. Oh of een dietist(e) die let op zijn/haar voeding?

Een opvoedkundige die thuis ook dezelfde principes toepast, die hij/zij aanraadt aan ouders. Of… een docent arbeidspsychologie die er niet tegen kan als er onverantwoord personeelsbeleid gevoerd wordt op zijn of haar eigen werk.

Ja, dat was een beetje waar ik naartoe wou, stiekem, nietzostiekem. Ik ventileer het de laatste tijd steeds vaker dat ik het absurd vind dat experts op vlak van goed leiderschap, of op vlak van burnout, pestgedrag, werving en selectie, etcetera, dat zij diegenen zijn die vaak toch steken laten vallen.

Of laat het me omdraaien: dat aan de universiteit een faculteit psychologie het niet beter doet dan een andere faculteit op vlak van welzijn. Hoe kan dat?

“Ja, wat je leert aan een ander, daar ben je zelf meestal niet goed in.” Is een veel gegeven/gehoord antwoord.

Ik voel dat ik steeds minder genoegen neem met zo’n antwoord.

Draag zelf eens uit waar je voor staat.

Of… confronteer anderen er eens mee als ze dat niet doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: